Når grunnmuren må bygges på nytt

Vi skulle helst ha sett at det ikke var nødvendig, men det Rosenborg trenger nå, er en trener som får full kontroll over sportslig avdeling. Er vi såpass heldige at han er rett rundt hjørnet?

Sannsynligheten for at Åge Hareide blir Rosenborgs nye trener, blir stadig større. 4. august sier Hareide til ulike medier at det er avtalt samtaler om to uker, og at hans intensjon er å ta over RBK.

Det er gode nyheter for klubben, ikke minst for et styre som har vært under hardt press i det siste. Vi skulle helst sett at klubben ikke var i en situasjon der vi stadig må berges av «sterke menn». Vi drømmer om et Rosenborg der sportslig avdeling og organisasjonen utgjør en sterk enhet, som preges av langsiktighet, nysgjerrighet og kontinuitet. Men der er vi ikke i dag. 

Derfor anser vi en slik sterk mann, i dette tilfellet personifisert ved Åge Hareide, som et skrikende nødvendig skritt på veien mot en velfungerende ballklub. Vi behøver at noen legger grunnmuren og bygger opp igjen sportslig avdeling slik at byggverket står støtt til nestemann, og til neste etter der igjen.

Klubben må bygges opp igjen
I Åge Hareides meget interessante podcast «Teknisk sone», snakker han om hvor viktig en slik kontinuitet er for en fotballklubb. Hareide peker blant annet på at den fysiske treneren Ben Rosen, som ble håndplukket av Hareide selv, fortsatt er i Malmö, selv etter at Åge Hareide har dratt videre.

Ikke til forkleinelse for Bodø/Glimts trener Kjetil Knutsen, som mange ønsker til RBK etter å ha sett Glimt spille en fotball som ligger trønderske hjerter nær, men vi mener at Rosenborg er i en situasjon som krever en erfaren og merittert trener som vet akkurat hva han vil ha, og har tyngde til å kreve det. Klubben må bygges opp igjen, helt fra grunnmuren, slik at vi tar igjen alle de fordeler vi har mistet til andre klubber – ikke bare i Europa, men også norske lag.

Klubben uten egenskaper
For det er noe alvorlig galt når Bodø/Glimt med sitt budsjett er bedre på teknologi enn det som skal være norsk fotballs flaggskip. Glimts danske spiller Sammy Skytte ble voldsomt overrasket over at en klubb fra en liten flekk oppe i nord er lengst fremme teknologisk av alle klubbene han har spilt for når det gjelder fysisk trening. Skytte har tidligere spilt for FC Midtjylland, Silkeborg og Stabæk.

I «Teknisk sone» sier Hareide at det i dagens fotball er bortimot umulig for en hovedtrener å ha kontroll på alt selv. Hans fysiske trenere hjalp Hareide til å bygge opp hver enkelt spiller fysisk på individuelt tilpasset måte, og til å periodisere spillernes fysiske trening slik at de var i toppform til de viktigste kampene i Europa.

Han snakker også om restitusjon, og at moderne fotballklubber bruker kart over spilleres belastning for å unngå skader. Dette står i stor kontrast til vår klubbs nylige avgåtte hovedtrener, som mente han så alt dette selv, uten andre hjelpemidler enn egne øyne. Hareides treningsstruktur, som med ukeplaner og månedsplaner gir forutsigbarhet og gjør det enklere å planlegge hva som skal trenes på til enhver tid, høres også ut som et steg opp når det gjelder systematisering av treningshverdagen i Rosenborg.

Best på det som er gratis – og billig
Enhver sterk trener vil trolig stille krav til klubben om økt satsning på GPS-teknologi på treningsfeltet. Dette er krav som er helt nødvendige. Klubben må forstå at det er marginer å hente på detaljer i hverdagen. Dette er marginer vi trenger om vi skal kunne hevde oss i en virkelighet hvor våre spillere enkeltvis ikke vil kunne matche Europas beste.

«Vi prøver å bli bedre på det som er gratis», het det fra styreleder Ivar Koteng i bedre tider, etter det andre seriegullet på rappen i 2016. Klubben må bli bedre også på det som bare koster «litt» – og teknologi og analyse er to relativt små og enkle grep som kan gi store gevinster. Slik «samhandling» var det for RBK på 1990-tallet, og er det for Bodø/Glimt nå.

En annen ting vi liker godt er at Hareide snakker om å trene som man spiller kamp, særlig ved bruk av en- og to-touch-fotball for å trene oppfattelse, persepsjon og teknikk. Det er ikke tvil om at mange Rosenborg-venner har savnet fokus på det tekniske de siste årene, om ikke over enda lenger tid. Det hjelper tross alt lite å løpe som en gal, om man ikke får med seg eller evner å motta ballen.

Samhandling
Samhandling er selve kjernen i Rosenborgs måte å spille fotball på, og det som hevet oss over de fleste andre lag under storhetstiden til klubben. Vi forventer selvsagt at klubben jobber med samhandlingen hver eneste dag. Det trengs for å spille den fotballen alle trøndere vil se: At ballen spilles fremover, og at man jager «artig og angrepsvillig fotball». Samhandlingen i vårt offensive spill har likevel vært totalt fraværende de siste år, og også under Trond Henriksen nå ser vi at det meste mangler.

Mange skylder på lav kvalitet i spillerstallen, men når man ser hva Odd og Bodø/Glimt får til med langt mindre meritterte spillere enn RBK, bør det være klart at det ikke er her det skorter mest. Vi minner for ordens skyld om at RBK slo Ajax med spillere som De Lanlay, Lundemo, Bjørdal, Skjelvik, Jevtovic osv. på banen. Selv da samhandlet vi bedre. Ikke fantastisk, men milevis over hvor vi er i dag.

Et grunnspill betyr alt for hvor gode spillerne våre ser ut. Når dette grunnspillet er fraværende, ser spillerne dårligere ut enn de er. Med det sagt: Det er ikke særlig tvil om at spillerstallen til Rosenborg i 2020 har mangler, og er ubalansert. Det fører oss videre over på speiding og rekruttering av spillere.

Vi har havnet bakpå
Klubben bør ha en rekrutteringsavdeling som er i forkant, og konstant kartlegger mulige spillere. Her er en viktig presisering at dette må være rollespillere som passer inn i klubbens valgte system, og ikke bare kjente navn.

Klubben forteller nå at den jakter en speider – åtte måneder etter at våre forrige speidere gikk ut døra på Lerkendal. Med tanke på at det har tatt denne tiden å erkjenne at behovet overhodet finnes, taler mye kanskje for at man nå heller skal vente på innspill fra ny hovedtrener, fremfor å gjenta tidligere «prosesser» som gjerne har endt opp med kjente navn fra den samme andedammen som andre norske lag plasker i?

Rosenborg burde åpenbart hatt en mental trener i den situasjonen klubben befinner seg i nå, hvor all selvtillit er blåst vekk, og landslagsspillere presterer på lavt eliteserienivå. Klubben har hatt dette tidligere, Erik Hamren innførte det i 2008, men han forsvant ut da senere trenere fikk bestemme hvordan sportslig avdeling skulle se ut. Dette til tross for at det ikke er tvil om at presset spillere og trenere i RBK opplever i løpet av en sesong i motgang, er belastende.

Igjen har vi havnet på etterskudd overfor våre konkurrenter. Årets komet i Bodø bruker en tidligere jagerpilot som mental trener. Ulrik Saltnes har uttalt at fotball ikke var gøy lenger før han møtte klubbens mentale trener Bjørn Mannsverk. Det er både skuffende og frustrerende at klubben vår ikke ser verdien av å hente marginer, og enda mer sett i lys av ledelsens løfter om å ta ut klubbens potensiale.

Utbomba hus i Malmö
Åge Hareide forteller i podcasten at å komme til Malmö var som å komme til et utbomba hus. Alt av fysiske data var borte, han fant ingen informasjon om hva de hadde jobbet med på feltet, og det fantes knapt et papir igjen da hele teamet som hadde vært i klubben forsvant med forrige trener.

Dette er en situasjon som må unngås. Det er unødvendig å skulle starte på nytt ved hvert trenerbytte når man har muligheten til å beholde en struktur og en grunnmur som tilfører klubben kontinuitet over tid. Her har Rosenborg en del å lære, for å si det pent.

Da Hareide forlot Danmark, overlot han alle data, filmer av alle treninger og oversikt over hva som var gjort som et arkiv til arvtakeren, forteller han i «Teknisk sone». Dette høres ut som en fornuftig måte å drive en fotballklubb.

Full kontroll over sportslig avdeling
Vi kan ikke være sikre på at måten Åge Hareide framstiller seg selv i sin egen podcast, stemmer med virkeligheten – selv om resultatene tyder på at han gjør mye riktig.

Vi skulle helst ha sett at det ikke var nødvendig, men det Rosenborg trenger nå, er en sterk og erfaren trener som krever full kontroll over sportslig avdeling. Nå virker det altså som om vi er så heldige at en slik mann er tilgjengelig, og at han ønsker jobben.

Det ser ut som om Åge Hareide er en mann som kan hjelpe RBK å gjenoppbygge grunnmuren, slik at den står sterk og stødig videre. All den tid mye tyder på at Hareide er vår neste trener, håper vi han kommer inn i høst, slik at vi kan kjempe om Europa neste år, noe som er viktig for klubbens økonomi.

Vi er selvfølgelig bekymret for at et styre som ansatte Eirik Horneland ikke ser det samme som oss. Men vi håper at klubbens neste trener er av så solid støpning at han bidrar til at all vinglingen snart ligger bak oss og bare er et dårlig minne.

Så er det klart: Det vil koste penger å ansette en krevende og kravstor trener, en som slår i bordet og krever det han vil ha. Men det er snakk om en helt nødvendig investering – for å reversere skaden som er påført klubben de seneste årene. Alternativet er å redusere ambisjonene.

Godfotteorien, men åpen mot verden
En riktig treneransettelse er bare første skritt. Neste skritt er å sørge for en organisasjon som tar vare på det som bygges opp, slik at vi framover er mindre avhengig av en sterk mann.

Det fordrer et styre som har en strategi, både korte og lange målsetninger, og vet hva som kreves for å nå målene. Her foreslår vi å være trofast mot en identitet, men ikke være redd for å søke nye impulser og bygge en kultur som unner andre suksess. Vi må styrke stillingen til sportslig leder, slik at vi ikke må starte på nytt hver gang en trener forsvinner. Nye trenere må akseptere klubbens struktur i sportslig avdeling som noe som står fast – forutsatt at vår neste trener klarer å innføre en holdbar struktur, selvsagt.

Bare slik kan vi igjen bli det Rosenborg vi alle drømmer om. Vi har ingen Nils Arne lenger, men alle klubbens ansatte og avdelinger kan bli bedre på det de er gode på, og dermed utfylle hverandre og samhandle. Det er tross alt det som er godfotteorien. «Du er ikke dyktig hvis du ikke kan bruke dyktigheten din til å gjøre andre dyktige!»